· KENNEL CHANCO · URHUNDSKENNELN · CANAAN DOG ·

..............................................................

:: -
:: START
:: OM OSS
:: OM KENNEL CHANCO

:: CANAAN DOG
:: VÅRA CANAAN
:: KÖPA VALP PÅ KENNEL CHANCO
:: PUPPIES - VALPAR
:: THE EXPORT PROCESS
:: VÅR UTFODRING
:: GALLERI
:: LÄSVÄRT!
:: FACEBOOK GRUPP

..............................................................

Maria Selin
Åäng, Ljungsäng
342 92 Alvesta

Mobil: 0768 - 58 13 58
Email: info@kennelchanco.se


Besökare just nu: 19
Sidvisningar: 2414607
Unika besök: 1583923

Facebook

 

 

VALPBERIKNING PÅ KENNEL CHANCO

HÄR hittar du den artikel vi skrev om berikning då vi introducerade begreppet i den svenska hundvärlden 2003. Vi är väldigt glada över att fler och fler hundägare fått upp ögonen för berikning av hund. Under nästan 24 år har vi själva jobbat med berikning av våra hundar. Vår valpberikning är även något vi hoppas fler uppfödare ska ta till sig och prova... Har du några funderingar kring detta är du välkommen att höra av dig.

Från nyfödd - 2 veckor
Vi låter tiken med valparna vara i fred så mycket som möjligt de första 2 veckorna. Under den tiden är det mörkt, tyst och lugnt i valprummet. Efter födslen kollar vi att alla valpar är friska och fina och efter det är beröring tabu. Vi kontrollerar att allt är väl med de små ca. 4-6 ggr/dygn. Vi lyfter aldrig valparna från underlaget under dessa första veckor. 

Från 2 - 3 veckor
När valparna är 2 veckor börjar vi närhetskontakt till människor med beröring och kel. Då lyfter vi upp dem och håller dem nära oss och pratar med dem. Vid 2 veckors ålder är tiken så trygg i sin roll som mamma att hon är redo att låta oss människor plocka med valparna. Det är viktigt att familjen inte utsätts för stress den första tiden och överför den på sina valpar. Därför tar vi inte heller emot nya besökare i vårt hem under denna tiden.

Från 3- 4 veckor
När valparna blivit ca 3 veckor är de redo att börja kravla runt i valphagen. Då byter vi den mörka halmbäddade lyan mot en öppnare lya med fällar och trasmattor. Vi använder inte tidningar i valphagen med tanke på de höga halter lösningsmedel som finns i dem. Det är omöjligt att undvika att valparna slickar och tuggar i sig detta...

Valpberikningen börjar vi med då valparna är ca 3 veckor gamla. Det man då börjar med är att lägga ut olika leksaker och hinder i valphagen. För våra valpar är balans och olika underlag en viktig del av berikningen. Leksaker av varierande material och de olika balans/underlagssakerna flyttas dagligen runt i hagen för att skapa variation. Vi byter ut sakerna ca vart annan dag. De får inte skapa stress utan vara en upplevelse att undersöka och förflytta sig bland.

Från 4 veckor
Vid ca 4 veckors ålder får de tillgång till hela valprummet och då mer yta och saker att utforska. Vid denna ålder är det även dags att ställa in "underlagslådan". Detta är en egen uppfinning som ska främja balansen, höjdkänslan, att klättra och känslan av olika underlag. Glasskivan kan bytas ut mot en spegel eller många andra underlag som t.ex. sandpapperliknande, ruffigt, hårt, mjukt, kallt mm.

 

Andra underlag som vi använder är "snurrplattan" (serveringsbricka IKEA) och "blombrickan" . Dessa saker snurrar och rör sig mot och från valparna. Det vi är noga med i valet av berikningssaker är att de ska vara ofarliga för valparna.

  

Här följer fler förslag på underlag...:

  
En bärrensare och en papplåda på kant...     

 
En avskuren vattentunna och en barnleksak...

 
En "stenplatta" till altanen/ballkongen och en barnpulka...

  
En kluven trädstock och en "doggibag"

 
En filthög och ännu en barnleksak...

 
En "barntoapall" och "sandlådan"...


Bassäng med vatten och leksaker...


Bollhav...


En rottingkorg på kant som rullar...

  
"Kompostrullen"


Agilitytunnel


Katt-tunneln...


Partytältpinnar...

 
"IKEAförvaring"...

 
"Hoppbollen"...


"Lite" olika leksaker...


En mycket rolig "jaktleksak"... en häromiboll med pipande mus istoppad.
Musen piper enbart vid rörelse av bollen.

 

 
Det finns massor av elektroniska leksaker att våga gå fram till och undersöka...

      
Att undersöka och smaka på olika trädslag är kul...
Även andra smak och doftupplevelser skapar berikning, tex kryddor, främmande mat/frukter/grönsaker. Tänk på att vissa av dessa kan vara farliga för hundar!


Att tugga på köttiga ben är nyttigt och naturligt...


och mättande...

         
Att få vara ute i olika miljöer och väderlag är spännande...

      
Att träffa olika typer av människor är berikning... Här är sotaren på besök.


Att träffa olika djurarter är en stor berikning...
Det är skönt att få göra det med mamma första gången.

 
Att vara ute med mamma och pappa är en lärorik upplevelse...


Att åka bil med mamma för första gången är lite konstigt...


Att umgås och gosa med barn är mysigt... men frågan är vem som berikar vem mest här?

 

 
woolrich Uomo Parka moncler outlet italia moncler outlet milano moncler uomo prezzi Piumini moncler outlet outlet moncler milano woolrich prezzi outlet woolrich parka uomo Woolrich parka uomo Woolrich Prezzi Bassi manolo blahnik zapatos manolo blahnik españa manolo blahnik outlet manolo blahnik precios manolo blahnik günstig kaufen manolo blahnik günstig kaufen manolo blahnik deutschland manolo blahnik berlin manolo blahnik deutschland kaufen chaussures manolo blahnik soldes manolo blahnik pas cher manolo blahnik sale Parajumpers Dame Jakke Salg manolo blahnik günstig kaufen nike free flyknit 3.0 Parajumpers Jakke Salg nike free 3.0 v4 doudoune canada goose homme canada goose doudoune femme piumini moncler outlet カナダグース 2016 カナダグース ジャスパー