· KENNEL CHANCO · URHUNDSKENNELN · CANAAN DOG ·

..............................................................

:: -
:: START
:: OM OSS
:: OM KENNEL CHANCO

:: CANAAN DOG
:: VÅRA CANAAN
:: KÖPA VALP PÅ KENNEL CHANCO
:: PUPPIES - VALPAR
:: THE EXPORT PROCESS
:: VÅR UTFODRING
:: GALLERI
:: LÄSVÄRT!
:: FACEBOOK GRUPP

..............................................................

Maria Selin
Åäng, Ljungsäng
342 92 Alvesta

Mobil: 0768 - 58 13 58
Email: info@kennelchanco.se


Besökare just nu: 8
Sidvisningar: 2414596
Unika besök: 1583912

Facebook

 

VÅRA RUTINER VID UPPFÖDNING

Målet är att vår uppfödning ska vara så naturlig som möjlig. Våra hundar lever i par, utifrån kunskapen att hundar är "familjedjur". Detta gäller även vid uppfödning. Vi ser pappan som en stor tillgång, både för valparna och tiken. 

Vid val av avelshane så låter vi tiken vara med och välja hane. Eftersom tiken då, via bland annat vomeronasale kan välja bort hanar som är olämpliga (genetiskt). 

Vid parningen låter vi hundarna sköta det själva, både för att vi tror på att hundar behöver få "dansa" först och utifrån § 4 Djurskyddslagen (Djur skall hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt). Parningen sker naturligt och utan någon form av tvång. De första parningarna finns vi med, men ingriper bara om det är nödvändigt. Än har vi aldrig behövt assistera. De klarar sina parningar mycket bra utan mänsklig hjälp. Tiken och hanen är tillsammans under hela löpperioden och kan para sig så ofta de vill. De fortsätter därefter att vara tillsammans så länge de har valpar tillsammans. 
 

Under dräktigheten försöker vi att skydda tiken mot stress, för att inte riskera överdriven stresskänslighet hos valparna i framtiden. Det är speciellt viktigt under dräktighetens sista 20 dagar. Vi stressar inte våra tikar med att ta ultraljud, för att se antalet, det kommer ju visa sig till slut iallafall. De sista 2 veckorna innan nedkomst tar vi inte emot besök för att det ska vara en lugn och trygg miljö kring tiken. Det är även "besöksförbud" de 2 första veckorna i valparnas liv.

När det sedan är dags för tiken att föda, låter vi henne göra det i en "artificiell lya". Den är relativt liten och med lågt i tak. Inuti finns det material som ger tiken ett ordentligt motstånd vid bäddningen. Vi använder lakan som tiken kan bädda med och slita sönder om hon vill. Bygg vår valplåda!
Klicka här 


 

Valparna föds upp i hemmet, men på en skyddad plats. Då det är dags för födsel så sitter jag med i mörkret med en ficklampa. Då en valp är på gång att födas kan jag då och då tända lampan för att se att allt går fint för henne. Ibland kan en tik vara lite orolig under och efter första valpen, och då kan de behöva lite lugnande prat och en klapp på huvudet som stöd. 

Då jag ser att hon klarar det bra och börjar komma fint in i sin mammaroll kan jag lämna henne lite för att ta mig lite mat eller kaffe. Jag lägger mig aldrig i födseln om det inte skulle behövas, vilket jag än aldrig behövt. Det är viktigt att låta tiken gå igenom alla faser med att tvätta valpen ren och få den att kissa/bajsa till att den tar hennes spene och dricker sin första mjölkmåltid. Det gör att hon kopplar på sin mammahjärna och tar hand om sina valpar på ett fantastiskt sätt. Om man går in och "hjälper" henne så kan hennes vårdinstinkter minska/kopplas bort och hon blir en sämre mamma. Samma sak vad det gäller att "klippa" navelstängar. Det klarar tiken utmärkt själv. Det är viktigt att tiken får tugga/slita av strängen för att på så sätt minska risken för blödning. Ett "klipp" kan vara förödande för en valp.

När jag märker att valpningen är över så byter jag underlag i valplådan. Samtidigt som detta sker 
tittar jag igenom alla valparna lite snabbt, för att se så de är friska och noterar deras kön.

De första 2 veckorna använder vi halm och burströ som underlag. Det bildas en liten grop i mitten av lådan där alla valpar ligger tätt tillsammans. Detta gör att då mamman ska dia dem kan hon lägga sig runt gropen och valparna kommer åt att äta utan att behöva kravla runt och leta efter spenor. Det är inte bra för så här små valpar att kräla omkring längre sträckor i en valplåda.

De första 2 veckorna hänger vi för fönstren och har lyset släckt hela tiden. Före 2 veckors ålder stör vi inte mamma och valpar mer än nödvändigt. Vi håller inte på med valparna, väger, lyfter eller fotograferar dem. Vi går in till dem ca. 4-6 ggr/dygn och ser så de mår bra, diar och växer. Den första tiden ligger mamman hos valparna hela tiden förutom då det serveras mat och hon går ut för att göra sina behov. 


Vi påbörjar socialiseringen under tredje veckan, men låter det inte gå ut över valparnas behov av sömn och ostördhet. 

Vi erbjuder valparna en genomtänkt berikning (läs mer HÄR). Vilket består av olika underlag, leksaker och nya dofter. Avvänjningen får tiken själv sköta/styra. Vi lämnar inte ut valparna förrän avvänjningen är helt avklarad.

Då valparna är mellan 8-12 veckor gamla, är de redo att lämna sitt första hem och sina föräldrar. De är då väl socialiserade, fått träffa andra hundar (olika raser, ålder och kön), är halsbandsvana, åkt bil, varit hos veterinären, varit ute på olika platser med sina föräldrar och även ensamma med oss.

Då de levereras är de registrerade i SKK (Svenska Kennelklubben), märkta med ett microchip, fått sin första vaccination (Dhppi), är veterinärbesiktigade, har en dolda fel försäkring, har en vilande försäkring i Agria, är avmaskade (vid 2, 4, 6 och 8 veckors ålder) och är så klart nybadade och har nyklippta klor.

Det du får med dig hem med valpen i en pärm är; registreringsbevis, besiktningsintyg (ej äldre än 7 dagar), utfodringsrutiner och en artikelserie om diverse vardagssituationer. Vi skickar även med en kasse med en filt som luktar mamma, pappa och syskon, där finns även ett gosedjur, tuggben, ett halsband som passar just din valp den första tiden och en leksak.

Då vi bedriver HUNDutbildningar (HUNDutbildningsgruppen) av olika slag, kan vi med valpen erbjuda en teorikurs (HUNDperspektiv) på tre helger (42 h). Vi erbjuder alla valpköpare plats på någon utbildning varje år, till ett mycket förmånligt pris. HUNDperspektiv är en kurs i ämnet HUND på en lite mer avancerad nivå. Men som passar alla hundägare, nybörjare som erfaren.

Det valparna äter från och med ca. 3-4 veckors ålder är; Nordic spannmålsfritt, (Nordic Hundfoder) plus lite extra olja (solros/raps) på morgonmålet. Då de flyttar äter de 4 ggr/dygn. Det är bra att ge valpar mat ofta, så de kan hålla sitt blodsocker och då må bättre. De flesta vet ju hur man kan bli om man är hungrig och har lågt blodsocker...

 

  

 

 
woolrich Uomo Parka moncler outlet italia moncler outlet milano moncler uomo prezzi Piumini moncler outlet outlet moncler milano woolrich prezzi outlet woolrich parka uomo Woolrich parka uomo Woolrich Prezzi Bassi manolo blahnik zapatos manolo blahnik españa manolo blahnik outlet manolo blahnik precios manolo blahnik günstig kaufen manolo blahnik günstig kaufen manolo blahnik deutschland manolo blahnik berlin manolo blahnik deutschland kaufen chaussures manolo blahnik soldes manolo blahnik pas cher manolo blahnik sale Parajumpers Dame Jakke Salg manolo blahnik günstig kaufen nike free flyknit 3.0 Parajumpers Jakke Salg nike free 3.0 v4 doudoune canada goose homme canada goose doudoune femme piumini moncler outlet カナダグース 2016 カナダグース ジャスパー