· KENNEL CHANCO · URHUNDSKENNELN · CANAAN DOG ·

..............................................................

:: START
:: OM OSS
:: OM KENNEL CHANCO

:: CANAAN DOG
:: VÅRA CANAAN
:: KÖPA VALP PÅ KENNEL CHANCO
:: PUPPIES - VALPAR
:: THE EXPORT PROCESS
:: VÅR UTFODRING
:: GALLERI
:: LÄSVÄRT!
:: FACEBOOK GRUPP

..............................................................

Maria Selin
Åäng, Ljungsäng
342 92 Alvesta

Mobil: 0768 - 58 13 58
Email: info@kennelchanco.se


Besökare just nu: 14
Sidvisningar: 2360855
Unika besök: 1556194

Facebook

 

  

BERIKNING FÖR HUND

 

BERIKNING = Att hjälpa hunden att få utlopp för sina medfödda beteenden

Vad är då Berikning?
Alla djur har beteenden som är så viktiga, att djuret behöver få utföra dessa. Det gäller naturligtvis även våra hundar. Att skapa möjligheter för djuren att få utlopp för sådana beteenden, är Berikning!

Vilka av hundens beteenden är så viktiga, att de behöver få utlopp?
Enligt våra erfarenheter och försök, så är de viktigaste beteenden för hunden följande:

Jaktbeteenden: olika beteenden som är kopplad till jakten. Exempel på sådana är: att springa efter, spåra och gripa bytet.
Samarbetsbeteenden: att tillsammans med andra arbeta mot ett visst mål.
Revirbeteenden: beteenden som handlar om att kontrollera och vakta sitt revir.
Familjebeteenden: socialt samspel som lek, konfliktlösning och vårdande.
Ätbeteenden: olika beteenden som har med ätande att göra. Till exempel tugga och svälja, söka föda och undersöka om något går att äta.

Vad händer om ett medfött beteende inte får utlopp?
Om hunden inte får möjlighet att utföra ett sådant beteende, så är det i första hand risk att det ”poppar upp” i (för hundägaren) fel sammanhang. Det kan då utvecklas till ett problembeteende, som exempelvis olovlig jakt eller överdrivet vaktande. Om detta av någon anledning inte är möjligt eller stoppas av effektiv träning, så kommer hunden att börja må dåligt. Typiska symtom på att det gått så långt, är så kallade stereotypier. Det är i korthet beteenden som upprepas gång på gång, exempelvis ”flanksugning”, ”skuggjakt” och ”vankande”.

Vilka hundar behöver Berikning?
Berikning är något som gäller alla hundar, oavsett om de lever som sällskapshundar, hundgårdshundar, tjänstehundar eller på något annat sätt.
Men man är tvungen att ta hänsyn till den speciella hundens ras, kön och personlighet när man ska välja vilka beteenden som är mest betydelsefulla att försöka tillgodose genom Berikning.

Hur gör man?
Först måste man lära sig mer om de olika beteendena, sen försöka att komma fram till vilka som är viktiga för just min hund. När det är gjort får man fråga sig vilka av dessa beteenden som min hund är förhindrad att utföra? Man kan också titta på eventuella ”problembeteenden” när man försöker att besvara den sista frågan.

Sen så gäller det att skapa förutsättningarna för att just dessa beteenden ska få komma till uttryck i någon form. Vi hundägare har i huvudsak två olika sätt att Berika våra hundars liv. Det sker antingen via hundägaren eller via miljön.

Berikning via hundägaren: Berikning då hundägaren är med och agerar. Exempel på det är bland annat vissa av bruksgrenarna och jaktträning. Vi har för den skull inte påstått att alla dessa alltid är bra Berikning.
Berikning via miljön: när man via hundens miljö skapar förutsättningar för att hunden ska kunna utföra vissa beteenden. Exempel på det kan vara anpassade utfodringsrutiner och vissa ”hundleksaker”.

Vad är bra Berikning?
Vi får ofta frågan, är det eller detta bra Berikning? Tyvärr är det inte så enkelt att man kan säga att en viss aktivitet alltid är bra Berikning för alla hundar. Man måste, som sagt, ta hänsyn till både hundens ras, kön och personlighet (i vissa fall även ålder). Vallning till exempel är oftast en bra Jaktberikning för vallhundarna. Det innebär att de får utlopp för just deras, genom avel förstärkta, speciella delar av det ursprungliga jaktbeteenden. Men för en retriever är naturligtvis vallning i de flesta fall inte någon bra Berikning. Fågelapportering däremot brukar vara en bra Berikning för retrieverns jaktbeteende!

Något annat man bör tänka på är att Berikningen så mycket som möjligt ska efterlikna den situation där beteendet förkommer i naturen. Det är alltså för en retrievern bättre Berikning att apportera fågel, än pinnar. Berikningens värde är följaktligen även beroende av hur den genomförs. Ett annat exempel är blodspår. För de flesta hundar är det en bra jaktberikning. Men om spåret stinker av människolukt eller är lagt i raksträckor och nittiogradiga vinklar, efterliknar det inte direkt en naturlig jakt.

Teoretiskt är det ganska lätt att bedöma vad som är bra Berikning. Upplever hunden att den jagar, är det en bra jaktberikning. Upplever den istället att den vaktar ett område, är det en bra revirberikning. Men att läsa sin hund är inte alltid så lätt.

Det viktigaste är alltså vad hunden upplever, vad den egentligen får utlopp för och inte vad vi kallar det.

Vad är skillnaden mellan Berikning och Aktivering.
För att svara på denna fråga behöver vi även definiera Aktivering. Enligt det som skrivits i ämnet betyder begreppet Aktivering att hundens ska arbeta med hjärnan. Hur spelar inte så stor roll, och ju mer desto bättre. 

Berikning däremot är att hunden ska få möjlighet att utföra vissa speciella och för hunden (både som art och individ betraktat) viktiga beteende. Det viktigaste är att välja exakt rätt Berikning, och dessutom inte mer än vad hunden har behov av.

Naturligtvis så kan viss Aktivering också vara Berikning. Men det är två helt olika begrepp.

Vad har vi hundägare för nytta av Berikning?
Förutom att hunden mår bättre, så minskar det risken att vi får problem med vår hund. I vissa fall kan rätt utförd Berikning till och med hjälpa till att ta bort redan uppkomna problem. Hos de hundägare som börjat med Berikning, ser vi ett ökat intresse för hundens beteende och språk. Detta leder till en ökad hundkunskap. För den som tävlar eller arbetar med sin hund finns det rena dressyrvinster i att utnyttja kunskapen om hundens medfödda beteenden. Vi hoppas att allt fler ska återgå till att välja aktivitet efter vad deras hund passar för, och inte som idag att man ska anpassa hunden för den aktivitet man själv vill hålla på med.

© Maria & David Selin

BERIKNINGEN AV VÅRA HÄGN


LINBANAN, STÅENDE STOCKEN &"BUREN"


LINBANAN/BUREN/STOCKHÖGEN mm


GODISSPRIDARE


INOMHUSLEKPARKEN


TRÅDRULLARNA


"FÅNGARNA PÅ FORTET - BUREN"


KLÄTTERTRÄDET


KLÄTTERVÄGGEN


KLÄTTERVÄGGEN MED KRYPIN UNDER
OCH MED LIGGPLATSER PÅ TAKET


KLÄTTERVÄGGEN OCH SPÅNGEN TILL STORA STENEN


Vi erbjuder hundarna olika typer av frukt att undersöka, plocka och smaka på...


Isglass


Egen uppfinning - "Benlabyrinten"...


Saker att klättra på och balansera på...

Stora stenberget...


En annan av våra uppfinningar - "jaktsimulatorn"


Mer uppfinningar - rörlig matautomat...


Ännu mer egna uppfinningar - "däck på pinne"

 
"Sandlådan" - Att gräva i och sand"bada" i...

    
"Stockhögen"


Visserligen är det bra att få utlopp för sitt jaktbehov... men ormjakt...


Cementtrummor att gräva sig in under och klättra/ligga på...

 


Egen uppfinning - "Buren" - födosök med svårigheter...


Grävvänliga underlag...


Då barnen var yngre blev de lika berikade som hundarna av hägnen... "Världens bästa lekpark"!


Det finns alltid något roligt att göra i hägnen och hundarna har sällan tråkigt. De kan själva välja vad och när de vill göra något. Att de har möjligheten att kunna gå ut och in när de själva vill, och att de har en naturlig sysselsättning utomhus gör dem mer harmoniska och tillfreds.

Detta var en liten presentation av allt som berikar våra hundars liv, i deras hägn.

 

 
woolrich Uomo Parka moncler outlet italia moncler outlet milano moncler uomo prezzi Piumini moncler outlet outlet moncler milano woolrich prezzi outlet woolrich parka uomo Woolrich parka uomo Woolrich Prezzi Bassi manolo blahnik zapatos manolo blahnik españa manolo blahnik outlet manolo blahnik precios manolo blahnik günstig kaufen manolo blahnik günstig kaufen manolo blahnik deutschland manolo blahnik berlin manolo blahnik deutschland kaufen chaussures manolo blahnik soldes manolo blahnik pas cher manolo blahnik sale Parajumpers Dame Jakke Salg manolo blahnik günstig kaufen nike free flyknit 3.0 Parajumpers Jakke Salg nike free 3.0 v4 doudoune canada goose homme canada goose doudoune femme piumini moncler outlet カナダグース 2016 カナダグース ジャスパー